Veselé kvítky

Rychlý, výborný a celkem zdravý chléb

Ingredience:

  • 2 hrnky vlažné vody
  • 15 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek žitné celozrnné mouky
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 lžíce octa
  • 2 rovné lžičky soli
  • semínka dle chuti
  • případně vajíčko na potření (nemusí být)

Postup:

Do mísy nalijeme vodu, do ní rozdrobíme droždí a přidáme lžičku cukru. Necháme 15 minut odstát. Pak přidáme mouku a ostatní ingredience, zamícháme (buď v robotu nebo vařečkou). Nehněteme dlouho, pouze zamícháme než se těsto spojí. Těsto bude lepkavé a matlavé, to vůbec nevadí. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Cca 45 minut. Poté přendáme do formy na chléb (na cihlu) vymazanou sádlem nebo vyloženou pečícím papírem. Rozpálíme troubu klidně na co nejvíc, někdo má maximum na 250 stupňů, já rozpaluji klidně na 275 stupňů. Když chléb ještě trochu dokyne a trouba je rozpálená. Pomažu chleba rozšlehaným vajíčkem a posypu slunečnicovými semínky (můžou být i dýňová nebo lněné semínko a podobně). Dám do rozpálené trouby, spíše níže na mřížku a na dno trouby chrstnu půl hrnu vody. Kdo k tomu nemá uzpůsobenou troubu, dá na dno menší plech a nalije vodu do něj. Plech musí být rozpálený spolu s troubou. Po asi osmi minutách teplotu snížíme na 200 stupňů. Já cca po dvaceti minutách, vyklepnu chléb z formy a ještě dopékám bez formy, aby se upekl dostatečně. Že je hotový poznáme tak, že poklepeme na chleba zespodu a zní dutě.

Tipy navíc:

  • můžete experimentovat s různými druhy mouky. Například místo pohankové dát celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou a podobně. Často míchám různé mouky podle toho, co mám zrovna doma.
  • Semínka, pokud dáváte do těsta, je vhodné předem namočit do teplé vody, klidně na půl dne.

Dobrou chuť 🙂

chléb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *