Veselé kvítky

Šťáva z květů černého bezu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Budeme potřebovat:
25-30 květů černého bezu
2 litry převařené vody
2,5 kg cukru
40-45g kyseliny citronové

Postup:
Květy dáme do hrnce, zalijeme vodou a necháme pod pokličkou louhovat do druhého dne. Druhý den přes plátno přecedíme, květy zabalené v plátně pořádně vyždímáme. Do vzniklé šťávy přidáme cukr a zhruba 40 g kyseliny citronové, povaříme a když je cukr rozpuštěný ochutnáme a případně dle chuti přidáme kyselinu citronovou. (Pokud to přeženeme a máme šťávu moc kyselou lze přidat i cukr). Povaříme asi deset minut a plníme do lahví. Já nejraději plním do skleněných lahví (letos jsem si nastřádala od dětských džusů). Láhve musí být čisté a suché, naplníme je až těsně po víčko, dobře zavřeme a chvíli postavíme na víčko. Plníme co nejteplejší šťávou. (Samozřejmě pokud dáváte do pet lahví, nelze tam dát vroucí šťávu, zkroutila by se láhev)
Tak šup do toho. Já určitě udělám ještě jednu dávku.

4 thoughts on “Šťáva z květů černého bezu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *